Tandposities

Bovenkaakse laterale tanden van Carcharoides catticus zijn goed te herkennen en worden door de meeste verzamelaars wel als zodanig gedetermineerd. De andere posities zijn vaak wat lastiger te herkennen en belanden vaak tussen de andere Odontaspididae. Bovenkaakse laterale tanden zijn te herkennen aan de driehoekige kroon schuin op de wortel, naar de mondhoek gericht, en aan flinke driehoekige zijspitsen. 

Het belangrijkste kenmerk van de onderkaakse laterale tanden is de symmetrie die aan de tanden te zien is. 

Het verschil tussen de voortanden ligt vooral in de krooninclinatie. Bij bovenkaakse voortanden staat de kroon, in profiel gezien, recht op de wortel en maakt de tip vaak een kromming naar de labiale zijde. Bij onderkaakse voortanden helt de kroon juist naar de linguale zijde.

Carcharoides catticus heeft ook een intermediate positie. De tandjes zijn enkele milimeters groot en zijn te herkennen aan de apart gevormde wortel. Helaas heb ik geen exemplaar in mijn collectie. Een mooi exemplaar is te vinden op somniosus.be.

Carcharoides totuserratus heeft dezelfde tandposities. Het verschil tussen de beide soorten is, dat bij Carcharoides totuserratus een duidelijke gelijkmatige karteling over de gehele kroon van de tand aanwezig is.

Bovenkaakse laterale Carcharoides catticus

 

Onderkaakse laterale Carcharoides catticus

 

Bovenkaakse voortanden Carcharoides catticus

 

Onderkaakse voortand Carcharoides catticus