Carcharoides en dit Project

Het genus Carcharoides omvat slechts de twee genoemde soorten, namelijk Carcharoides catticus en Carcharoides totuserratus. Het verschil tussen de twee soorten is dat de tanden van C. totuserratus geheel gekarteld zijn. Bij C. catticus kan ook karteling voorkomen, maar deze is niet zo ontwikkeld als bij C. totuserratus.  Tot 2011 werd het genus gekoppeld aan de familie Lamnidae, waar ook genera zoals Carcharodon en Isurus onder vallen. Sinds 2011 is het genus echter gekoppeld aan de familie Odontaspididae (Reinecke et al., 2011), waartoe ook het genus Araloselachus behoort, dit omdat vooral de onderkaakse tanden van Carcharoides meer kenmerken van deze familie bezitten dan van de familie Lamnidae. Vondsten van tanden van Carcharoides zijn bekend vanuit het Oligoceen tot en met het Midden Mioceen.

Dit project is gestart om het wereldwijde voorkomen van Carcharoides en haar variaties goed in kaart te brengen. Ik hoop dat vele verzamelaars de tijd willen nemen, gegevens over de gedane vondsten in te sturen voor dit project. Des te meer informatie wordt verzameld, des te betrouwbaar eventuele conclusies die kunnen worden gedaan. Je kan helpen door het sturen van informatie over en/of foto's van de gedane vondsten. Ook sta ik open voor aankoop of ruil van tanden. Mocht je literatuur hebben, die nog ontbreekt op de Literatuur pagina, houd ik me ook aanbevolen.

Informatie, foto's en Literatuur mogen worden verstuurd naar 'carcharoides at fossilhunter punt nl'.

Op deze website zal de laatste informatie over dit genus beschreven worden. Ook is er een overzicht gemaakt van waar ter wereld tanden van Carcharoides gevonden zijn. Dit op basis van de vondstmeldingen en tanden uit de eigen collectie. Als laatste is er een literatuur overzicht opgenomen met artikelen, waar Carcharoides in voor komt. Heb je verdere suggesties voor dit project, stuur dan een berichtje aan 'carcharoides at fossilhunter punt nl'.